Het bindweefsel: de universele bouwstof van ons lichaam.
Het bindweefsel speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de organen. Ze geeft ons lichaam een zekere structuur, ze vormt grenzen tussen de afzonderlijke organen en verbindt deze weer met elkaar. Ze kan onafhankelijk van elkaar bewegen en is tegelijkertijd met elkaar verbonden Door de driedimensionale verbinding en de specifieke fysiologie kan het bindweefsel ook mechanische energie absorberen en verdelen en zo de invloed van een trauma op weefselstructuren beperken.
Zenuwen lopen door het bindweefsel, ze worden daardoor gevormd en beschermd. Het bindweefsel geeft het spierstelsel houvast en verbindt het met andere delen van het bewegingsapparaat Onze houding is zodoende afhankelijk van de bindweefsel spanning.
Tenslotte speelt het bindweefsel ook een belangrijke rol bij de afweerfunctie van ons lichaam. Ze deelt ons lichaam in segmenten en verhindert daardoor een snelle uitbraak van verschillende ziekteverwekkers. Tegelijkertijd vormt het bindweefsel een belangrijk transportnetwerk om ontstane schade te herstellen.
Hoe kan het bindweefsel worden beïnvloed?
Bij het doorsnijden van het bindweefsel kan er tot 40% krachtafname zijn. Een chirurgische ingreep doorbreekt het natuurlijke golvende en elastische karakter van de collagene vezels. Bovendien ontstaat er een ontstekingsreactie waarbij (myo)fibroblasten nieuw bindweefsel vormen. Verklevingen (adhesie) die leiden tot stijfheid en bewegingsbeperking. De immobilisatie die ontstaat, zal de verstoring in de glijlagen versterken. Uiteindelijk kunnen er micro-calcificaties ontstaan, waarbij het bindweefsel van een golvende en elastische structuur verandert in een verkalkt, stijf en kwetsbaar gebied
Behandelingen met deze methode: